blogin perustaminen

Blogin perustaminen ansaintamielessä

Blogin perustaminen voi olla hetken päähänpisto ja mukava harrastus, mutta siitä voi tulla myös tapa ansaita rahaa sivutoimisesti tai pitkän työn tuloksena jopa enemmän. Ennen kaikkea tarvitset kuitenkin mielenkiintoista sisältöä sekä tarpeeksi kärsivällisyyttä ja omistautumista blogisi liikenteen järjestelmälliseen rakentamiseen sekä seuraamiseen. Artikkelissa käymme läpi yleisimmät tavat valjastaa blogin kävijäliikenne tuloiksi.

Miten ansaita rahaa blogilla?

Periaate blogin tekemisestä tuottavaksi on samanlainen kuin muussakin liiketoiminnassa. Bloggaajan tulee tarjota jotakin tarpeeksi arvokasta, sellaista, mistä ollaan valmiita maksamaan rahaa. 

Tämä tarkoittaa, että ennen kuin voit alkaa ansaita rahaa blogillasi, sen on täytynyt ensin lunastaa paikkansa verkossa ja lukijoiden sydämessä. Se, millä tavoin voit blogisi kaupallistaa, riippuu täysin blogista ja omista päämääristäsi.

Bloggaajilla on pääasiassa viisi tapaa ansaita rahaa: 

 • mainokset
 • affiliate-markkinointi
 • kaupalliset yhteistyöt
 • tuotteet ja 
 • palvelut

Parhaimman hyödyn saat yhdistelemällä useampia blogisi tyyliin ja tavoitteisiin sopivia ansaintatapoja.

Mainosverkostolla blogituloja 

Yksi varteenotettavista vaihtoehdoista bloggaajalle on rekisteröityä mainosverkostoon. Sivuillesi sijoitetut mainospaikat näyttävät lukijoillesi mainoksia, kohdistetun mainoksen muuttuessa sen mukaan, kuka blogia katselee ja missä päin sisältöä se sijaitsee.

Muutamia suosituimpia mainosverkostoja ovat Google AdSense, Mediavine ja Monumetric. Kun valitset yhteistyötahon, mainosverkosto opastaa sinua tarvittaessa myös mainosten sijoittelussa.

Bloggaajat saavat maksunsa mainosverkostojen kautta joko näyttökertojen tai klikkien mukaan. Yleisimpiä yksikköjä mainostamisessa ovat:

Pay per impression (PPI)
Näyttökerroista maksettaessa, katsojan ei tarvitse klikata mainosta, jotta bloggaaja saisi tuloja. Tuotot maksetaan näyttökerrasta eli siitä, kuinka monta kertaa mainos nähdään.

Pay per click (PPC)
Joka kerta, kun joku klikkaa mainosta, bloggaaja saa pienen summan klikkauksesta.

Mainostajat siis maksavat bloggaajille eli verkkosivujen omistajille sen perusteella, kuinka moni on nähnyt heidän mainoksensa. Aina kun lukija näkee mainoksen, sitä kutsutaan termillä ”impression”. Koska mainoksia on miljardeja näyttökertoja päivittäin, mainostajat maksavat 1000 näyttökerran eli CPM-hinnoittelun perusteella. 

Miten bloggaajalle maksetaan?

Useimmissa tapauksissa mainosverkosto, johon bloggaaja liittyy, maksaa bloggaajalle kuukausittain. Toisinaan tuotemerkit ottavat suoraan yhteyttä bloggaajaan mainoksen sijoittamiseksi blogiin. Siinä tapauksessa brändin kanssa neuvotellaan hinnasta, ja mainostava brändi maksaa bloggaajalle suoraan.

Syy, miksi aloitteleva bloggaaja ei voi tienata hurjasti mainoksista, johtuu siitä, että hänellä ei ole vielä tarpeeksi liikennettä sivustolla. Joten vaikka voisit sijoittaa mainoksia sivustoosi milloin tahansa, et käytännössä ansaitse juurikaan rahaa, ellei sinulla ole sivustollasi paljon kävijöitä. 

Affiliate-markkinointi

Affiliate-markkinoinnista puhutaan, kun bloggaaja tekee sopimuksen yrityksen tai affiliate-verkoston kanssa ja mainostaa blogissaan sovittuja tuotteita ja palveluita. Yrityksen kanssa tehdyn kumppanuussopimuksen myötä bloggaajalle annetaan yksilöllinen URL-osoite yrityksen verkkosivustolle. Kun lukija klikkaa tätä ainutlaatuista linkkiä ja ostaa sitten yritykseltä, bloggaaja saa palkkion.

Suosittuja affiliate-verkostoja ovat muun muassa:

Palkkiot kotiutuvat bloggaajalle prosentteina myynnistä tai kiinteänä summana myyntiä tai liidiä kohden. Tuotot maksetaan yleensä kumppaniverkoston kautta, vaikka olisit liittynyt kumppaniohjelmaan suoraan yrityksen verkkosivuston kautta. 

Maksut suoritetaan monesti kuukausittain, kun vähimmäismäärä on myyty. Muissa tapauksissa provisiot maksetaan suoraan yritykseltä, jonka tuotteita bloggaaja markkinoi.

Affiliate-markkinointi on yksi helpoimmista tavoista ansaita rahaa blogillasi. Voit aloittaa tulouttamisen kumppanilinkkien avulla, olipa blogisi missä elinkaaren vaiheessa tahansa. On selvää, että mitä enemmän linkit ja tarjoukset saavat katsojia kauttasi, sitä enemmän rahaa ansaitset. Joillakin kumppaniohjelmilla, kuten Amazonilla, on vähimmäismyyntikiintiöt, joten tutustuthan yksityiskohtiin ennen kuin haet kumppaniohjelmaan.

Tiedostathan, että kumppanilinkkien pudotteleminen blogiisi ei riitä, kun haluat todella ansaita rahaa. Mieti itseäsi enemmänkin strategisena kumppanina ja suunnittele ja testaa, millä tavoin saat ihmiset reagoimaan. Affiliate-markkinointi onnistuu parhaiten silloin, kun markkinoit tuotetta, josta pidät, ja jota käytät itse.

Kaupallinen yhteistyö

Kaupallisessa yhteistyössä yritys maksaa bloggaajalle sisällön luomisesta, joka kertoo heidän tuotemerkistään tai tietystä tuotteesta. Sisältö näyttää tyypillisesti samalta kuin mikä tahansa muu bloggaajan tuottama sisältö, samalla tyylillä ja tunteella tuotettu.

Yritykset haluavat työskennellä bloggaajien ja sisällöntuottajien kanssa mainostaakseen tuotteitaan toimituksellisessa muodossa. Bloggaajien vaikutusvalta, ääni ja auktoriteetti vie yrityksen viestin paremmin kohderyhmiin, joissa yritys ei itse vielä ole luonut uskottavaa jalansijaa tai joissa se tarvitsee tukea viestilleen.

Kaupallisen yhteistyön muodot vaihtelevat. Joskus luomasi sisältö on kokonainen blogipostausprosessi (sisältö, kuvat, määritellyt sosiaaliset jaot), ja toisinaan yritykset maksavat sinulle vain yhdestä sisällöntuotannon osa-alueesta. Bloggaajat tekevät yritysten kanssa yhteistyötä muun muassa seuraavissa muodoissa:

 • artikkelit
 • valokuvaus
 • videot
 • live-videot
 • sosiaalisen median postaukset
 • sähköpostit

Aloittavien bloggaajien tai jopa vakiintuneiden, mutta vähemmän tunnettujen bloggaajien on tehtävä vähän työtä saadakseen hyviä yhteistyöpostauksia blogiinsa. Mikäli tiedät brändin, jonka kanssa haluat työskennellä, kannattaa suoraan ehdottaa heille idea, blogisi tiedot ja hinnat yhteistyötä koskien.

Bloggaajien (etenkin aloittelevien bloggaajien) suosituin tapa löytää uusia mahdollisuuksia on verkostojen kautta. Markkinointimaailmassa näitä kutsutaan vaikuttajaverkostoiksi. Verkostot auttavat yhdistämään brändejä ja vaikuttajia (bloggaajia ja sisällöntuottajia). 

Yhteistyösopimukset ja palkkio

Bloggaajan palkkio kaupallisesta yhteistyöstä riippuu siitä, kuinka brändin ja bloggaajan välinen yhteys alkaa. Jos bloggaaja ja brändi kommunikoivat suoraan keskenään, yritys maksaa bloggaajalle suoraan yhdessä sovitun summan. Mikäli bloggaaja löytää yhteistyömahdollisuuden vaikuttajaverkoston kautta, yleensä verkosto maksaa bloggaajalle.

Pidäthän huolen, että yhteistyön sisällöstä ja palkkiosta on sovittu kirjallisesti, ja muista lisätä näihinkin sopimuksiin mahdolliset peruutusehdot.

Blogin perustamisesta omien tuotteiden luomiseen

Monet ajattelevat, että bloggaajat ansaitsevat tulonsa ensisijaisesti mainosten kautta. Tämä pätee useaan bloggaajaan, mutta jotkut tämän päivän menestyneimmistä vaikuttajista myyvät omia tuotteitaan.

Bloggaajan tuotekategoriaan voi kuulua muun muassa:

 • digitaaliset tuotteet
 • kurssit
 • jäsenyydet ja tilaukset
 • fyysiset tuotteet
 • kirjat
 • tukkukaupan tuotteet

Kun mietit sopivia tuotteita tai palveluita omalle kohderyhmällesi, tutustu ensin yleisöösi. Tee esimerkiksi kyselyitä ja testauksia. Selvitä, mitkä ovat sinun yleisösi tarpeet ja toiveet, ja missä asioissa voit heitä auttaa. Muista, että uskottavuutesi tuotteiden tai palveluiden tarjoajana on oltava kunnossa, jotta sinuun luotetaan ja kauppaa syntyy.

Palvelut, valmennukset ja konsultointi

Ihmiset tarvitsevat tukea monessa eri asiassa ja elämänvaiheessa. Jotkut haluavat syventää tietouttaan ja toiset tarvitsevat vahvistusta ja sparrailua omille ajatuksilleen. Jotkut henkilöt ymmärtävät oman ydinosaamisen olevan toisaalla, ja palkkaavat mielellään henkilön hoitamaan muita osa-alueita. Bloggaajan on mahdollista ojentaa auttava kätensä ja tarjota palveluita, jotka liittyvät heidän osaamiseensa. 

Tässä ansaintamenetelmässä blogisi toimii alustana, joka todistaa asiantuntemuksesi aiheesta ja houkuttelee samalla uusia asiakkaita tutustumaan palveluihisi. Palvelujen tarjoaminen blogisi rinnalla on myös loistava tapa kasvattaa nimeäsi aihepiirin asiantuntijana.

Vain kiinnostava sisältö tuo tuloja

Blogin perustaminen ja blogin ansaitsemistavat ovat loppujen lopuksi teknisesti helppoja, ja keinoja on tarjolla monia. Tulojen eteen on kuitenkin ensin tehtävä hyvä taustatyö.

Taustatyö tarkoittaa järjestelmällistä sisällön luomista puhuttelevista aiheista, oman äänesi ja asiantuntijuutesi löytämistä sekä markkinointia, jotta myös uusi lukijakunta löytää sinut. Vuoropuhelu on pidettävä käynnissä, sillä haluathan myös sitouttaa blogiisi löytäneet henkilöt omaan sisältöösi ja sinuun jatkossakin.

Tarvitset siis ennen kaikkea yleisön, joka rakastaa sisältöäsi sekä sitä tukevan suunnitelman blogin kaupallistamisesta, niin olet jo askeleen lähempänä ensimmäisiä blogitulojasi.

Artikkelin on julkaissut kotimainen Domain247-hostingpalvelu, josta löydät sopivan webhotellin itsellesi, olet sitten harrastaja, bloggaaja tai yrittäjä. Palvelemme sinua 24/7. Kuulumme kotimaisen Moment Ventures -konsernin Yritys247-perheeseen, joka tarjoaa yrittäjien arkea helpottavia palveluita muun muassa rahoituksen ja perinnän parissa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr

Jätä kommentti