etätyö

Etätyö – suositut etätehtävät ja vinkit työnhakuun

Etätyö on yhä yleisempi tavoite monelle työikäiselle. Joko kotona tehtävä työ halutaan yhdistää toimistolla työskentelyyn tai työt suoritetaan mieluiten täysin etänä. Pandemian myötä myös yritysten, jotka eivät olleet aiemmin etätyön kannalla, oli otettava uusi työntekomalli vastaan, ja sen tuomat positiiviset piirteet halutaan pitää yrityksissä mukana pandemian jälkeenkin. Artikkelissa kerrotaan, millaisia etätöitä nykyään on tarjolla, ja kuinka nappaat itsellesi osaamistaustaasi vastaavan etäpestin.

Etätyötä yrittäjänä vai palkansaajana?

Etätyön tekeminen on lähellä yrittäjyyttä, vaikka tekisit töitä palkansaajana tietylle yritykselle kotoa käsin. Etätyö vaatii itseohjautuvuutta ja organisointikykyä, sillä ainoa henkilö, joka valvoo päiväsi aikaansaamisia, olet sinä itse.

Useat etätyön valinneet todella pitävät työstään, ja ovat ylpeitä työnjäljestään. Se itsessään pitää motivaation korkealla. Sopivaa etätyötä itsellesi pohtiessa, kannattaakin miettiä, millaiset asiat sinua työssä motivoivat, ja millä alalla tunnet viihtyväsi.

Jos tunnistat, ettet pidä tietyistä tehtävistä toimistolla, ei etätyö ratkaise ongelmaa. Mikäli taas löydät tehtävänkuvan, joka sinua aidosti kiinnostaa, ja haluat lisätä joustavuutta elämääsi, etätyö voi olla sinun juttusi.

Moni etätyötä tekevä on yrittäjä. Yrittäjyyden myötä vastuu koko liiketoiminnan pyörittämisestä on sinun harteillasi. Saat toki myös itse määrätä, milloin työtä teet, minkä sidosryhmien kanssa, ja millä tavalla.

Yhä useammat yritykset ovat myös päätyneet tarjoamaan rooleja, jotka ovat tehtävissä mistä suorituspaikasta tahansa. Sitoudut tällöin yrityksen tehtävään luotuihin tavoitteisiin, mutta työ on itsenäistä. Palkansaajana saat monesti myös tiimin tueksesi, jonka kanssa on mukava vertailla työn tuloksia, jakaa tietoa, ja oppia uutta.

Domain247:lta löytyy Microsoft Office 365 työkalut etätyöhön.

Etätyön edut

Etätyö tuo monia etuja, joihin toimistolla tehtävä työ ei pysty vastaamaan. Mikäli nämä edut ovat sinulle erityisen tärkeitä, voi olla että etätyö vahvistaa työssäjaksamista, ja antaa uutta virtaa elämään työn ulkopuolellakin.

 • Ei työmatkoja. Unohda ruuhkat ja täynnä olevat julkisen liikenteen kulkuneuvot.
 • Oma aikataulu. Työtehtävästäsi riippuen, voit työskennellä milloin haluat, ja jaksottaa päiväsi oman mielesi mukaisesti.
 • Työskentele missä tahansa. Sijainnilla ei ole väliä, kunhan työhösi tarvittavat työkalut ja yhteydet ovat kunnossa. Voit halutessasi työskennellä eri maassa muutaman kuukauden välein.
 • Perheaika kasvaa. Jos sinulla on lapsia tai lemmikkejä, saat enemmän aikaa olla heidän kanssaan, sillä aikaa vievät työmatkat ovat menneisyyttä.
 • Kustannukset pienenevät. Ei työmatkakuluja, eikä halutessasi ravintolalaskujakaan. Lounaat ja aamupalat voit suunnitella kaupankäynnilläsi ja tehdä itse.
 • Toimiston stressi ja häiriötekijät poistuvat. Tee työtilastasi niin rauhallinen kuin haluat ja voit, jotta sinun ei tarvitse häiriintyä taustahälystä tai keskeytyksistä.

Esimerkkejä suosituista etätehtävistä

Ajat, jolloin kaikki piti tehdä toimistolla, ovat ohi. Etätyö on tulevaisuudessa entistä hyväksytympi työntekomalli. Itsensä tunteminen, taidot ja kiinnostuksesi kohteet, johtavat sinut sopivimpaan etätyörooliin.

Kokeile vaikka etsiä etätyöilmoituksia työnhakuportaaleista, niin todennäköisesti yllätyt kuinka paljon mahdollisuuksia nykyään on tarjolla. Kotona tehtävien töiden määrä on suurempi kuin koskaan, ja kaikki merkit viittaavat siihen, että tulevaisuudessa kiinnostus erityisesti hybridityötä kohtaan kasvaa, mikä tarkoittaa, että voit itse valita milloin teet työsi toimistolla ja milloin kotona.

Itsenäisesti etätyössä toimiminen vaatii sen hyväksymistä, että verkostot on luotava monesti alusta asti itse, sillä ne eivät tule annettuina esimerkiksi yrityksen muun henkilöstön muodossa.

Listasimme alle muutamia esimerkkirooleja, joissa etätyö on suosittu työntekomuoto.

 • kääntäjä
 • bloggaaja
 • sisällöntuottaja/toimittaja
 • yhteisöpäällikkö/Social Media Manager
 • graafikko
 • myyjä/myyntiassistentti
 • verkkokaupan pitäjä
 • SEO-asiantuntija
 • opettaja/tuutori
 • virtuaaliassistentti
 • asiakaspalvelija
 • litteroija

Joitakin näistä tehtävistä tehdään oman toimen ohella. Jos esimerkiksi haluat tulevaisuudessa ansaita bloggaamalla, vaatii se alkuun toisen ansaintamallin tueksi, ennen kuin oma kohdeyleisö löytyy, ja blogista voi saada rahallista tulosta.

Etätyö yrityksen palveluksessa

Yritysmaailmassa huomattiin pandemian myötä, että työntekijälle tarjottu vapaus johtaa monesti entistä parempiin tuloksiin. Moni yritys tarjoaakin nykyään tehtäviä, joissa työntekijän sijainnilla ei ole väliä. Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi:

 • myyntitehtävät
 • Customer Success Manager
 • markkinoinnin tehtävät
 • erilaiset rekrytoinnin roolit
 • taloushallinnon työt

Toiset yritykset ovat vieneet asian vielä pidemmälle, jolloin yrityksen kaikki roolit ovat tehtävissä etänä. Täysin etänä toimiva yritys houkuttelee tämänkaltaista vapautta arvostavia osaajia, ja tarkoittaa, että yritys on panostanut esimerkiksi digitaalisiin kanaviin ja käytäntöihin, joissa kommunikointi hoituu, vaikka kasvokkain tapaamisia ei ole.

Kuinka löydän etätyötä tarjoavan yrityksen?

Useat työnhakuportaalit, kuten Duunitori, Monster ja Oikotie tarjoavat mahdollisuuden suodattaa eteesi etätyömahdollisuuksia tarjoavat yritykset. Työnhakua helpottava sosiaalinen media, LinkedIn, tarjoaa myös omat hakutyökalunsa etätöiden löytämiseen.

Voit etsiä taitojasi vastaavaa etätyötä (remote) tai “Work from Home” -töitä LinkedInistä, jossa monet yritykset ilmoittavat uramahdollisuuksistaan. Koska LinkedInissä julkaistaan paljon työpaikkoja joka päivä, on tärkeää, että suodatat hakuja, jotta pystyt paremmin löytämään työpaikkailmoitukset, jotka vastaavat odotuksiasi ja vaatimuksiasi.

Etsi etätyötä LinkedInistä

LinkedInissä voit tehdä itsellesi hakuvahdin, joka ilmoittaa sinulle hakuasi vastaavista työpaikoista.

 • Klikkaa LinkedIn-profiilisivusi yläreunassa olevaa Jobs-kuvaketta.
 • Klikkaa sivun yläosassa olevaa hakukenttää ja kirjoita avainsanat tai yrityksen nimi.
 • Klikkaa sijainti-kenttää ja valitse avattavasta valikosta Remote.

Tämän jälkeen sinut ohjataan hakutulossivulle, jossa näet luettelon työpaikkailmoituksista, jotka sopivat hakuehtoihin. Käytä hakutulossivun yläreunassa olevia suodatinvaihtoehtoja tulosten suodattamiseen. Kun olet ottanut kaikki haluamasi suodattimet käyttöön, voit kytkeä Job alertin päälle, joka kertoo hakukriteereitäsi vastaavien työpaikkojen ilmaantumisesta palveluun.

Työpaikkavahdin lisäksi on suositeltavaa verkostoitua. Käy läpi yrityssivuja ja henkilöitä, josta voisi olla apua sinulle uutta uramahdollisuutta etsiessäsi. Verkostoidu rohkeasti, ja seuraa sekä kommentoi sinua kiinnostavien aihepiirien keskusteluja. Kerro omissa postauksissasi, että olet työnhaussa, ja millaista paikkaa etsit.

Kuinka kirjoittaa ansioluettelo etätyötä varten?

Modernit yritykset suosivat vaivatonta rekrytointiprosessia, joten välillä voit hakea työpaikkaa esimerkiksi suoraan LinkedIn-profiilisi avulla. Työnhakuasi kuitenkin auttaa, mikäli CV:si on kohdistettu ja päivitetty haettavaa tehtävää silmällä pitäen.

Ansioluettelon päivittäminen etätyömahdollisuuksia varten kannattaa, sillä sen on hyvä tuoda esiin ominaisuuksia, joita etätyön tekeminen ja kyseisen tehtävän vastuut vaativat.

Profiilissa sekä mahdollisessa saatekirjeessä kannattaa tuoda selkeästi esiin, että haluat työskennellä kotoa käsin. Korosta koko ansioluettelossasi etätyön vaatimia kykyjä osoittaaksesi palkkaaville esimiehille, että sinulla on taidot, joita työn suorittaminen vaatii.

Huomioi nämä asiat etätöistä haaveillessasi

Se, että et näe työtovereitasi kasvokkain, ei tarkoita, ettei heidän tarvitsisi tietää, miten projektisi etenee tai mitä tietoja heiltä tarvitset. Erinomaiset viestintäkyvyt ovat etätyössä entistä tärkeämmät. Suunnitelmallisuus ja informaation jakaminen ovat taitoja, joita etätyö erityisesti vaatii.

Huomioithan, että tarvitset kotiin tilan, joka toimii erillisenä toimistona, jossa voit osallistua mahdollisiin videokokouksiin, ja jossa kaikki tarpeellinen on käden ulottuvilla. Kun määrität itsellesi oman työtilan, ei aikasi kulu tietojen ja dokumenttien etsintään tai työkalujen uudelleen organisointiin.

Huolehdi myös, että työtilasi antaa tarvittava työrauhan. Helppo tavoitettavuus on edellytys kotona tehtäville töille. Monissa työtehtävissä sinun on oltava tavoitettavissa aivan samalla tavoin kuin toimistollakin.

Artikkelin on julkaissut kotimainen Domain247-hostingpalvelu, josta löydät sopivan webhotellin itsellesi, olet sitten harrastaja, bloggaaja tai yrittäjä. Palvelemme sinua 24/7. Kuulumme kotimaisen Moment Ventures -konsernin Yritys247-perheeseen, joka tarjoaa yrittäjien arkea helpottavia palveluita muun muassa rahoituksen ja perinnän parissa.

Jätä kommentti